Víno, produkt s históriou

by on 7. marca 2016

Pri vyslovení slova vino sa snáď každému vybaví priehľadný alkoholický nápoj, bez ktorého by sa nezaobišla nejedna významnejšia udalosť. Márne by sme hľadali človeka, ktorý sa s ním ešte nestretol. Aj nie práve najskúsenejší someliér vie, že sa podľa jeho zafarbenia sa delí na tri základné skupiny a tými sú biele, červené a ružové vína. Aký je však medzi nimi rozdiel?  Základný rozdiel spočíva vo výbere typu viniča na ich výrobu. Červené víno sa vyrába výhradne z odrôd viniča modrého. Rovnako aj ružové víno sa vyrába z odrôd viniča modrého, rozdiel však nastáva až v procese jeho spracovania. Biele víno sa môže získať z odrôd aj bieleho viniča, aj z modrého viniča, za použitia inej výrobnej metódy.

Podľa toho, z koľkých odrôd viniča bolo víno vyrobené, sa ďalej víno delí na akostné víno odrodové, akostné víno značkové a akostné víno odrodové s prívlastkom.

akostné víno značkové – v procese výroby sa používa len jediná odroda hrozna, napr. len Cabernet Sauvignon alebo odroda Chardonnay,

akostné víno značkové – vyrába sa z jednej alebo viacerých odrôd vínnej révy, prípadne ich zmiešaním.

akostné odrodové s prívlastkom – predstavuje najkvalitnejšie víno a môže sa ním označiť len víno s chráneným označením pôvodu. Prívlastok však musí spĺňať určité parametre, ako napr. osvedčenie použitého hrozna kontrolným ústavom alebo ak spĺňa určité kvalitatívne požiadavky.

Dôležitým parametrom pri určovaní jeho kvality je aj obsah zvyškového cukru, ktorý je v ňom možno nájsť. Platí, že čím bolo hrozno, z ktorého je víno získané sladšie, tým kvalitnejšie víno sa vyrobí. Podľa cukornatosti sa delí na ďalšie 4 kategórie, a to víno suché, víno polosuché, víno polosladké a víno sladké.

Víno má svoje uplatnenie už niekoľko tisícročí, časom sa menilo aj jeho využívanie.  V minulosti sa používalo ako liečivý nápoj, ba dokonca aj ako dezinfekcia. V súčasnosti je veľmi využívané v oblasti gastronómie. Veľmi obľúbené sú jeho degustácie, používa sa aj ako pomôcka k docieleniu pravého gurmánskeho zážitku v oblasti prípravy jedál, ale rovnako je aj vhodným darom.