Registrujete, ako sa za ostatné roky zmenil náš postoj k vareniu? Kedysi sme brali prípravu jedla predovšetkým ako povinnosť. Týka sa to hlavne mamičiek, ktoré si svoj voľný čas vedia predstaviť príjemnejšie, napríklad procedúrami kozmetiky Tiande. Isteže, do veľkej miery to platí doteraz. Čoraz viac však pribúda ľudí, pre ktorých je varenie hobby, vytúžený relax či dokonca umenie.
Varenie je trendy
Boom varenia zbadáme všade, kam sa len pozrieme. V televíziách pribúdajú relácie o varení a vznikajú dokonca aj špecializované kanály venované špeciálne vareniu. Kuchárke knihy rôznych druhov patria už dlhodobo medzi bestsellery na knižnom trhu a kto má záujem, otvárajú sa stále nové kurzy varenia. Vyvíjajú sa aj elektrospotrebiče určené na prípravu jedál, pribúdajú nové modely s inovatívnymi funkciami. Vareniu sa prispôsobujú aj celé kuchyne, čoraz obľúbenejšie sú kuchyne na mieru. To všetko svedčí o jednom – varenie je jednoducho trendy.
Varenie ako koníček
Pochopiteľne, stále sa môžeme stretnúť s ľuďmi, ktorí by najradšej vôbec nevarili. Ale čoraz viac je takých, ktorí varenie, naopak, doslova milujú. A nielen pre samotný výsledok a jedlo samotné, aj keď aj gurmánsky zážitok býva motiváciou. Mnohých jednoducho baví samotný proces prípravy jedla. Niekto vidí vo varení spôsob, ako vyjadriť svoj tvorivý potenciál, pre iných je zas varenie vítaným spôsobom odreagovania a relaxu. A zďaleka to neplatí len pre ženy, v kuchyni sa cítia rovnako dobre muži ako ženy.
Varenie ako profesia
Kuchárov – amatérov pribúda, ale čo profesionáli? S určitosťou sa dá povedať, že spoločenská prestíž šéfkuchárov a kuchárov stúpa. A stúpa aj ich finančné ohodnotenie. Po dobrých kuchároch je vysoký dopyt, či už zo strany hotelov alebo reštaurácií. Tí najlepší povýšili svoju prácu na kulinárske umenie. V reštauráciách s michelinovskými hviezdičkami nedostanete na tanier obyčajné jedlo, ale hotové umelecké diela. Kritici môžu namietať, že nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili. To je bezpochyby pravda. Ale prečo si život aj náležite nevychutnať?